Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Asus představil velmi zajímavé mobilní zařízení. Jde o konvertibl ProArt PZ13, který může být použit jako tablet, ale díky odnímatelné klávesnici i jako tablet. V útrobách najdeme procesor Qualcomm Snapdragon X Plus s 20W TDP.
mpohanka (49) | 5.6.202415:07
Jaký to má mít operační systém?
Odpovědět0  0
komplikator (808) | 5.6.202415:45
Windows 11 předpokládám že home. Asus moc pro verzi nedava.
Odpovědět0  0
komplikator (808) | 4.6.202422:23
Za tu cenu je to velka konkurence Surface Pro. Skoda displeje. Vyssi refresh neni nutny ale dynamicky tomu chybi, aby sel treba na 24Hz pri videu a klidne na 1Hz kdyz se nic nedeje. Taky max. Jas bude polovicni, takze venku zadna slava. Pocitam ani hapticky touchpad nebude, ale i tak za 35­-36 i s klavesnici a perem, to je o nejmene 20 tisic nizsi cenovka nez u surface. Bonus je vetsi baterie o 14Wh. No a 20W max znamena ze to muze byt tiche i pri narocnejsi praci. Urcite ho radim do sveho vyberu
Odpovědět0  0
snajprik (1637) | 4.6.202423:11
Ako vyzera dobre APU AI 300 16GB RAM SSD M2 1TB, len sa bojim že skonči ako AMD CPU 7840
Odpovědět0  0
komplikator (808) | 5.6.202412:19
Jak můj komentář souvisí s AI300 natož 7840. Což mimochodem nechápu co s ním skončilo :D Pokud narážíš na dostupnostr, tak ta samozřejmě je, holt se to ale nejdříve dostává do prémiových řad a asi nekoukáš po strojích za 50­-80 tisíc. Dnes už jsou i v běžné levné střední třídě.

Mě se libí form factor, už dřív jsem jedno takové Windows zařízení měl doma, byť ho vrátil, ale bylo to slabé lenovo. Pak jsme zvažoval Surface Pro ale zabíjela to absence OLEDu, teď už OLED má a bude mít i ten ASUS, byť s výrazně nižším jasem, ale až na jeden krajní případ víc než dostačující.

Cena ASUSu je stejná jako za nový Surface Pro ale bez příplatkového OLED, bez stylusu a bez klávesnice. ASUS navíc přidává 14Wh na baterii, to je o 25% víc než u Surface. Pokud ASUS bude jen za 36 tisíc, tak je to zhruba o 20 tisíc méně za celý set než v případě Surface Pro, za 40% nižší cenovku nižší jas displeje ­(pořád se bavíme o 500+ HDR­) a případný mechanický touchpad místo haptického mile rád obětuji.


Ale AI 300 mě tedy vůbec v ničem nezaujalo, má to lepší CPU, GPU a NPU výkon než předchozí generace, NPU barely splňuje specifikace pro Copilot+PC a od konkurence se reálně výkonem lišit nebude ­(10% max. = stejná user experience­) a CPU s GPU výkon je mi ukradený, i 4 roky stará M1 má víc výkonu než potřebuji.

Daleko víc mě zajímá Lunar Lake s komplet překopanou architekturou, kdy netušíme co přesně očekávat. Ale v posledních generaci už Intel srovnal nebo dokonce překonal v laptopech AMD.

Upřednostňuji ze zvědavosti Arm ale jsem realista, až přijde čas na Copilot+PC, vyberu takové zařízení, které bude provozně podobné nebo lepší. 10­-12h reálná výdrž baterie minimálně při mém použití, plně pasivní chod v mém použití...

Ale příští pondělí uvidím, jestli vůbec bude Copilot+PC třeba. Rozhodně chci používat Recall, to mi může šetřit nemálo času, pokud ale Apple představí pro MacOS stejně fungující feature, tak výrazně opadne chuť kupovat stroj s Windows.

ono s tím souvisí i to jaký bude v září nový iPhone, zda mě nadchne tak že ho budu chtít. Pokud ne, nejspíš zůstanu u Androidu coby daily driver telefonu a pak bude potřeba spojení s počítačem ­(což reálně nabízí jen Windows­) motivace ke koupi Win mašiny. Pokud pro mě bude iPhone ­"must have­", tak bude větší motivace zůstat na MacOS.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.